torsdag 7 april 2011

Fullestads vapensköld

Härom dagen hade jag ett så trevligt besök, Bengt N. ville se vapenskölden i Fullestad och han berättade så mycket intressant som jag måste delge er.
Vapenskölden är över överste Adolf Johan Crusebjörn ägare av Källeberg i Åsbo socken och Karstorp i Klockrike socken båda i Östergötlands län. Han var född 16 maj 1660.
Som 12 åring var han kammarpage åt Carl XI sedan var han Kornett vid livregementet till häst 1681-1683 och Hovjunkare 1686. Löjtnant vid livdrabanterna och tjänstgjorde vid Karl XII :s kröning 1697. 1700 blev han så överste vid Östgötska kavalleriregementet.
Ja det är väl inget dåligt CV?
Då kommer vi till fadäserna: 1685 duellerade han med hovjunkaren Lars Filip Ehrenstén vilket var enligt lag förbjudet och båda herrarna fick efter detta ta till flykten utomlands, de blev dock benådade och kunde återvända.

Adolf Johan var gift första gången med friherrinna Märta Beata Kurck som är begravd i Linköpings domkyrka och andra gången med friherrinna Beata Rosenhane. Hennes far var Axel Rosenhane skriven på Lagmansholm. Därav hamnade Crusebjörnen i Fullestad. Beata ärvde gården efter sin fars bortgång.
Adolf Johan dog 15 april 1703 på Karstorp i Östergötland men ligger begravd i Fullestad jämte sin hustru Beata.

Ätten Crusebjörn härstammar från Lübeck, Peter Kruse adlades 1622 och var farfars far till våran Adolf Johan. Släkten dog ut på den manliga sidan 1946.

Vapensköld, Huvudbanér eller som det även kallas epitafium (av grek. epi= vid tafos=grav) är uppsatt för att hedra den döde ibland bars de först i begravningstågen. Om fårt epitafium har en bärstång på baksidan kan det kallas huvudbanér då det har burits i tåget annars är det ett åminneslsevapen.

Hjälmen på vapnet är krigarens och hjältens attribut, en vanlig adlig hade en hjälm och tex friherrar hade två ( Adolf Johan var gift med friherrinnor alltså över sitt stånd men det gjorde honom inte till friherre). Flaggorna visar på en militär bana och accantusbladen var en populär utsmyckning under barocken.

...............

Detta är mitt sista inlägg på denna blogg. Jag önskar framtida bloggare lycka till och är väldigt glad över att bloggen varit så välbesökt och uppskattad.
Jag släpper nu mitt skötebarn ut i den vida rymden och hon får nu leva sitt eget liv.

..............


Jag fastnade för Biskops Eriks ord i går att vi ska leka.
Vi måste ha roligt när vi gör något.
Vi behöver inte vara många, vi behöver inte tycka lika. Vi är alla en skara människor som lever i tro men för den sakens skull behöver vi inte vara lika.

Peter Marshall har i en predikan tagit fram bilden av Jesu lärjungar:
Petrus luktade fisk var tafatt och obildad, häftig och impulsiv. Andreas, Jakob och Johannes stank också av fisk och var helt utan förfining och elegans. Filippos var obeslutsam. Tomas utstrålade cynism. Matteus ansågs vara en landsförädare, Simon var en revolutionär. Judas var tjuv.
Denna grupp människor valde Jesus. Dessa skulle föra hans ord vidare.
En gammal legend säger att när Jesus mötte ängeln Gabriel frågade denne Jesus " Du led mycket på jorden och du dog för människornas synder, Vet alla nere på jorden om det?"
Jesus svarade "O nej bara en handfull människor."
Nåväl Herre fortsatte ängeln " vilken är din plan för att varenda en ska få höra om din stora kärlek?"
"Jag bad mina apostlar gå ut med budskapet i hela världen"
"Vad händer om de glömmer detta och återvänder till sina ursprungliga sysselsättningar?" frågar ängeln
Efter en paus hörs Jesu lugna stämma "Gabriel, jag har ingen annan plan"

Apostlarna var inte de vi kanske hade valt till ett sådant stort uppdrag men ingen kan säga annat än att de lyckades med det!
...........

:) bloggare Ingrid