måndag 25 april 2011

Påskveckan


Veckan efter påsk kallas påskveckan. Efter helgens många fina gudstjänster blir det en lugn vecka. På söndagen (1 maj), som är Andra söndagen i påsktiden, firas gudstjänst i Bergstenagården kl 9.30. Tjänstgörande är kyrkoherde Gunilla och kantor Inger.
Tema för söndagen är Påskens vittnen och i texterna möter vi Tomas, som kallades tvivlaren. Tomas fick svar och bekräftelse på sina frågor i mötet med Jesus. Jesus säger till Tomas: ” Du tror därför att du har sett mig. Saliga är de som inte har sett med ändå tror”.

Efter gudstjänsten i Bergstena kyrksal blir det samtal kring en kopp kaffe. Samtal i stärkande gemenskap kring vardagliga ting och himmelska frågor. Vid ett tidigare tillfälle gav oss Bertil Hedlund ett trösterikt och utmanande ord på vägen: ”Om vi gör det som är möjligt, så gör Gud det som är omöjligt!”

..och missa inte torsdag 28 april. Sopplunchen! Smaklig måltid och trivsam samvaro utlovas. Mästerkock denna vecka är Erik!

Veckans bloggare Birgit

tisdag 19 april 2011

Stilla veckan och Påsk

För att läsa om veckans gudstjänsttider se inlägg efter kaffekoppsutställningen.

söndag 17 april 2011

Kaffekoppsutställningen



Lena-Bergstena kyrkliga syförening har under lördag och söndag haft utställning av kaffekoppar.

Förra årets bonadsutställning gav mersmak varför det föll sig naturligt att detta år satsa på kaffekoppar och temat kafferep. Symöte och kafferep hänger ju ihop.


De första kaffekopparna tillverkades på 1700-talet och de har allt sedan dess sett likadana ut. Är det inte fantastiskt att det går med lite ändring av formen och med olika dekorer få till en sådan mångfald. Vi fick ihop 150 olika sorters koppar. Den äldsta kaffekannan och koppen var inköpt som lysningspresent i USA i slutet på 1800-talet.


Utställningen görs för att samla in pengar till Fasteinsamlingen. Årets resultat av försäljning av kaffe och våfflor samt lotterier gav 2.953 kr förutom kollekten vid gudstjänsten som blev 2.400 kr. En mycket lyckad helg.


Syföreningskören avslutade gudstjänsten med att sjunga:"Glöm inte bort dina vänner. Ge dem en hand då och då. Visa dem och vad du känner. Låt vänskapen alltid bestå."

Bloggare Marianne

Stilla veckan och Påsk

Stilla veckan, även Passionsveckan, Dymmelveckan eller Tysta veckan, är sista veckan i fastetiden, det vill säga veckan före Påskdagen, från Palmsöndagen till Påskafton och firas till minne av Kristi lidande och död på korset. (Wikipedia)


Skärtorsdagen 21/4 firar vi mässa i Fullestad kyrka kl 18.00. På Långfredagen 22/4 är det gudstjänst i Lena kyrka kl 11.00. Johan Norén tjänstgör vid dessa gudstjänster. Påskdagen är den kristna kyrkans största dag. Då uppstår Jesus efter att ha dött och begravts på långfredagen. I Lena kyrka symboliseras detta tydligt med det tomma korset längst fram i koret.


Påskdagen 24/4 firar vi gudstjänst i Lena kyrka kl 11.00. Elin Lycklund ( f.d. Öst :) och Inger Bergström tjänstgör och Lenakören medverkar.


Annandag Påsk 25/4 är det ingen gudstjänst i Lena församling. Vi åker istället med glädje till Horla kyrka kl 18.00. Där är det musikgudstjänst "Livet vann" - sång och musik i Påsktid.


/Bloggare Marianne


söndag 10 april 2011

Passionsspel, kaffekoppar och Palmsöndag.


Församlingskväll: I den lilla byn Oberammergau hålls Passionsspel vart tionde år. Det ges 100 föreställningar för drygt 500 000 besökande. En månghundraårig tradition som har sitt ursprung i ett löfte från byborna mitt under det pågående trettioåriga kriget. Kerstin Eknor Gelotte och Lillemor Hermansson har besökt Passionsspelen 2010 och visar bilder och berättar torsdag den 14 april kl 19.00 i Lena församlingshem.

Tidigare på torsdag kl 12.00 - 14.00 serveras sopplunch! Smaklig måltid utlovas!

Syföreningens temahelg - Kaffekoppar


På lördag - söndag är det syföreningen som står för ett digert program. Utställning av kaffekoppar och våffelservering. Öppettider är på lördag den 16 april kl 14.00-17.00 och söndag kl 11.00-16.00. Massor av koppar och mumsiga våfflor!



Palmsöndagen 17 april kl 11.00 firas gudstjänst i församlinghemmet. Syföreningskören medverkar med sång. Söndagens rubrik är Vägen till korset. Kollekt till Svenska kyrkans internationella arbete - fasteinsamlingen.



En av bonaderna från fjolårets bonadsutställning.


Mycket på gång i Lena församlingshem! Välkomna hälsar veckans bloggare Marianne

lördag 9 april 2011

Festhögmässa i Hemsjö och förbön för våra konfirmander

På söndag den 10 april är det ingen gudstjänst i vår församling. I stället samlas vi - liksom många andra från Herrljunga, Vårgårda, Bjärke och Alingsås pastorat - till Festhögmässa i Hemsjö kyrka kl 11.00. Det är en STOR kyrka så alla får plats. Det är avslutning på biskopsvisitationen. Efter gudstjänsten enkel samvaro kring en kopp kaffe. Alla är välkomna.

Denna helg ber och tänker vi särskilt på våra konfirmander och våra präster/konfirmandledare som är i London på studieresa. De ska bland annat besöka Svenska kyrkan där. Vi önskar dem en välsignelserik resa med många goda möten och positiva, utvecklande upplevelser.

Förbön för unga: Herre, vi ber för de unga, att de går framtiden till mötes öppna och mottagliga för allt gott, att de vågar leva i en otrygg värld och får kraft att bära besvikelser, att de lär sig acceptera sig själva och inte tappa modet, att de inte skadar andras liv utan är beredda att göra denna värld mer beboelig.(Psalmboken - En liten bönbok 112)

Bloggare Birgit

torsdag 7 april 2011

Fullestads vapensköld

Härom dagen hade jag ett så trevligt besök, Bengt N. ville se vapenskölden i Fullestad och han berättade så mycket intressant som jag måste delge er.
Vapenskölden är över överste Adolf Johan Crusebjörn ägare av Källeberg i Åsbo socken och Karstorp i Klockrike socken båda i Östergötlands län. Han var född 16 maj 1660.
Som 12 åring var han kammarpage åt Carl XI sedan var han Kornett vid livregementet till häst 1681-1683 och Hovjunkare 1686. Löjtnant vid livdrabanterna och tjänstgjorde vid Karl XII :s kröning 1697. 1700 blev han så överste vid Östgötska kavalleriregementet.
Ja det är väl inget dåligt CV?
Då kommer vi till fadäserna: 1685 duellerade han med hovjunkaren Lars Filip Ehrenstén vilket var enligt lag förbjudet och båda herrarna fick efter detta ta till flykten utomlands, de blev dock benådade och kunde återvända.

Adolf Johan var gift första gången med friherrinna Märta Beata Kurck som är begravd i Linköpings domkyrka och andra gången med friherrinna Beata Rosenhane. Hennes far var Axel Rosenhane skriven på Lagmansholm. Därav hamnade Crusebjörnen i Fullestad. Beata ärvde gården efter sin fars bortgång.
Adolf Johan dog 15 april 1703 på Karstorp i Östergötland men ligger begravd i Fullestad jämte sin hustru Beata.

Ätten Crusebjörn härstammar från Lübeck, Peter Kruse adlades 1622 och var farfars far till våran Adolf Johan. Släkten dog ut på den manliga sidan 1946.

Vapensköld, Huvudbanér eller som det även kallas epitafium (av grek. epi= vid tafos=grav) är uppsatt för att hedra den döde ibland bars de först i begravningstågen. Om fårt epitafium har en bärstång på baksidan kan det kallas huvudbanér då det har burits i tåget annars är det ett åminneslsevapen.

Hjälmen på vapnet är krigarens och hjältens attribut, en vanlig adlig hade en hjälm och tex friherrar hade två ( Adolf Johan var gift med friherrinnor alltså över sitt stånd men det gjorde honom inte till friherre). Flaggorna visar på en militär bana och accantusbladen var en populär utsmyckning under barocken.

...............

Detta är mitt sista inlägg på denna blogg. Jag önskar framtida bloggare lycka till och är väldigt glad över att bloggen varit så välbesökt och uppskattad.
Jag släpper nu mitt skötebarn ut i den vida rymden och hon får nu leva sitt eget liv.

..............


Jag fastnade för Biskops Eriks ord i går att vi ska leka.
Vi måste ha roligt när vi gör något.
Vi behöver inte vara många, vi behöver inte tycka lika. Vi är alla en skara människor som lever i tro men för den sakens skull behöver vi inte vara lika.

Peter Marshall har i en predikan tagit fram bilden av Jesu lärjungar:
Petrus luktade fisk var tafatt och obildad, häftig och impulsiv. Andreas, Jakob och Johannes stank också av fisk och var helt utan förfining och elegans. Filippos var obeslutsam. Tomas utstrålade cynism. Matteus ansågs vara en landsförädare, Simon var en revolutionär. Judas var tjuv.
Denna grupp människor valde Jesus. Dessa skulle föra hans ord vidare.
En gammal legend säger att när Jesus mötte ängeln Gabriel frågade denne Jesus " Du led mycket på jorden och du dog för människornas synder, Vet alla nere på jorden om det?"
Jesus svarade "O nej bara en handfull människor."
Nåväl Herre fortsatte ängeln " vilken är din plan för att varenda en ska få höra om din stora kärlek?"
"Jag bad mina apostlar gå ut med budskapet i hela världen"
"Vad händer om de glömmer detta och återvänder till sina ursprungliga sysselsättningar?" frågar ängeln
Efter en paus hörs Jesu lugna stämma "Gabriel, jag har ingen annan plan"

Apostlarna var inte de vi kanske hade valt till ett sådant stort uppdrag men ingen kan säga annat än att de lyckades med det!
...........

:) bloggare Ingrid

söndag 3 april 2011

Biskop Erik på visit.


Under denna vecka är vår biskop Erik Aurelius på besök i Vårgårda pastorat. Det är så kallad biskopsvisitation. En visitiation innehåller viss granskning och tillsyn men det främsta syftet är att ge stöd, uppmuntran och inspiration till församlingarna i deras viktiga uppdrag: att fira gudstjänst, att bedriva undervisning och utöva diakoni och mission. Biskopen kommer att träffa anställda och församlingskyrkorådens presidier (ordförande och vice ordförande) för samtal.



Onsdag den 6 april kl 18.30 är alla välkomna till Kullings-Skövde kyrka för att fira mässa. Därefter är det Öppen kväll i Kyrkans Hus i Vårgårda där biskopen talar över ämnet "Kyrkans framtid". Det blir tillfälle till frågor och samtal där vi får möjlighet att lyfta och inspirera varandra i detta viktiga ämne.


På söndag den 10 april kl 11.00 är det FESTHÖGMÄSSA för hela kontraktet i Hemsjö kyrka.


Här i Lena samlas syföreningen som vanligt på torsdag 7 april. Det blir kanske en del förberdelser inför temahelgen den 16-17 april. Då deltar syföreningskören i gudstjänsten och det blir en fin utställning under temat Kaffekoppar.

På fredag 8 april kl 18.00 är det Vesper i Fullestad kyrka. Vesper är en del av Tidegärden, som är en liturgisk böneform, där man vid bestämda tider under dygnet ber texter ur Bibeln. Vesper är aftonbönen.


Veckan bloggare Birgit

Stor frid omsluter dig...

....texter, sånger och musik var en helhet och blev till frid och klarhet. Högmässa kan låta högtidligt och pretentiöst...högtidligheten finns men också stillheten och friden .... en stärkande stund av ro och eftertanke... Elins fina betraktelse, sånger med fina texter framförda av kören, Wiveka med sin fiol och gemenskap kring nattvarden ...

Ur Psalm 113 ....Ja, i din Faders hus, låt oss dig evigt lova, i salighet och ljus.

Tack för gudstjänstgemenskap/Birgit