torsdag 11 augusti 2011

Andlig klarsyn

...är tema för Åttonde söndagen efter trefaldighet.

Här några tankar ur boken Hopp och tro i helig text av Sven Hillert


     "En människa kan bara leva i sin egen tid, bara känna sin egen kropp och bara tro med sina egna tankar och känslor. Kristen tro är sig både lik och olik, när man jämför olika tider. Liksom världen är sig både lik och olik mellan då och nu. Ibland mest olik kan man tycka.
     Idag handlar andlig klarsyn ofta om att genomskåda de krafter som influerar vår värld och påverkar människors liv i vår tid. Det gäller att se vad som styr våra val och prioriteringar, att förstå vilka ideologier och åskådningar som värnar livet och mänskligheten på längre sikt och vilka som bara gynnar några få och på kortare sikt.
    Andlig klarsyn är att avslöja kommersialismen som ideologi, materialismen som trosystem och självcentrering som livsideal. Andlig klarsyn är livsnödvändig i en tid när skapelsens integritet ständigt kränks, när en rättvis fred mellan jordens fattiga och rika folk är långt borta, när klyftorna är stora inom varje land, när segregationen är tydlig och när så mycket av livet på jorden är hotat."

Bön:
Gud, hjälp mig att välja det goda
Gud hjälp mig att se med klara ögon och lyssna till rop utan ord.

Gud, hjälp mig att se till världens framtid och värna en sargad jord.